2019-03-12 13:00:02• hírek • Bede Emőke

Új gasztroenterológussal bővült a West Medica Klinika csapata

Az embernek egész élete során különös figyelmet kell fordítania az egészségére, folyamatosan arra kell törekednie, hogy megelőzze a betegségeket, vagy ha már azok kialakultak, akkor megtalálja a megfelelő szakorvost, akivel együttműködve, közös erőbefektetéssel dolgozhatnak a mielőbbi gyúgyuláson. Épp ezért ajánljuk most olvasóink figyelmébe dr. Erdei Gabriellát, a West Medica Klinika új szakorvosát.

Dr. Erdei Gabriella Szatmárnémetiben született, felsőfokú tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen végezte, majd a Maros Megyei Klinikai Kórházban töltötte rezidensi éveit. Az ezen időszak alatt szerzett szakmai tudással tarsolyában úgy döntött, hazatér, és a hosszú évek során szerzett tapasztalatait városunkban, a szatmári közösség szolgálatába állítja.
 

„A gasztroenterológia a belgyógyászat azon ága, mely az emésztőrendszerrel, illetve annak betegségeivel foglalkozik. Ide sorolható a nyelőcső, a gyomor, a bélrendszer, a máj, a hasnyálmirigy és az epeutak megbetegedése is” –magyarázza a doktornő, aki a medicína ezen ágát már egyetemi évei alatt megszerette és izgalmasnak, kihívásokkal telinek találta.
 

Természetesen felvetődik a kérdés, hogy milyen panaszokkal érdemes felkeresni egy emésztőrendszeri problémákkal foglalkozó szakorvost. „A tünetek palettája rendkívül változatos. A hasi fájdalom, a puffadás, az étvágytalanság és a hirtelen fogyás is gyakori tünetnek tekinthető, melyek egyes kontextusokban súlyos betegségekre is utalhatnak. Épp ezért nem érdemes egy percig sem habozni, ugyanis a korai diagnózis felállításához ma már vizsgálatok széles köre áll rendelkezésünkre” –mondja dr. Erdei Gabriella, utalva ezzel a különféle laboratóriumi vizsgálatokra, az ultrahangos vizsgálatra, a komputertomográfiára (CT), a mágneses rezonanciás (MRI) vizsgálatra, s az endoszkópiára is.
 

A doktornő szerint azonban mindannyiunk elsődleges célja a megelőzés, azaz a betegség kialakulási esélyeinek minimalizálása kell legyen. Igaz ez főleg azoknak az esetében, akiknél különböző rizikófaktorokról beszélhetünk. „Az egyik legfontosabb betegség, melyet mindenképp meg kell említenünk, a vastagbélrák, melynek szűrése ma már hatékonyan, egy endoszkópos vizsgálattal elvégezhető. Különösen ajánlott a szűrésen való részvétel azok számára, akiknél felmerül bármilyen rizikófaktor vagy alarm tünet. Példaként említhetnénk itt a családban korábban előforduló daganatos megbetegedést, a hosszan fennálló gyulladásos bélbetegséget, a véres székletet, a megváltozott székelési szokásokat, valamint a megmagyarázhatatlan fogyást és a vérszegénységet is” –figyelmeztet a West Medica új szakorvosa.
 

Mivel tehát a fentebb említett tünetek akár komoly emésztőrendszeri megbetegedésre is utalhatnak, nem érdemes kockáztatni azáltal, hogy az ember elblicceli az alapos kivizsgálást. A szakorvossal való konzultáció első, ám nem kevésbé fontos részét egy minden részletre kiterjedő beszélgetés teszi ki. „Mentoraim azt tanították nekem, hogy egy alapos kórtörténet felvétele már fél diagnózis, és azt kell, hogy mondjam, igazuk volt. Minden apró részletnek megvan a maga a fontossága ebben a kirakósban. Épp ezért kulcsfontosságú, hogy az orvos és a páciens között egy nyitott és őszinte kommunikáció alakulhasson ki” –magyarázza a specialista. Dr. Erdei Gabriella szerint ennek már csak azért is meg kell valósulnia, mivel úgy a páciens, mint az orvos célja ugyanaz: az egészség megőrzése vagy annak helyreállítása.
 

Hogy mikortól ajánlott részt venni egy, a doktornő által is ajánlott szűrésen? Nos, mint megtudtuk, ötven éves kor felett már jó volna rendszeres időközönként felkeresni a szakorvost, de ha a specifikus tünetek már korábban is jelentkeznek, akkor természetesen nem szabad sokat vacillálni a kérdés felett. A korai felismerés ugyanis nagymértékben javítja a gyógyulás esélyét.


A West Medica (Caritas) Klinika tehát egy, az orvostudományt haladó szellemiséggel képviselő szakorvossal gazdagodott, akihez bizalommal lehet fordulni bármilyen emésztőrendszeri problémával kapcsolatban. Előjegyzést kérni személyesen, a klinika székhelyén, a Károlyi út 3. szám alatt, illetve telefonon, a 0261-769725, 0361-409222 és a 0745-572099-es számok bármelyikén lehet. Forduljon bizalommal dr. Erdei Gabriella gasztroenterológushoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: